Упутства за лепљење тапета

Фототапете стандардне и премиум класе

Траке тапета су номерисане по редоследу у којем би требале да буду залепљене за зид.

Почните да лепите с леве стране, крећући се на десно. Траке тапета би требало да се снажно притискају једна уз другу, од руба до руба.

Инструменти
Кофа
Фарбарски ваљак
Ваљак под притиском
Оловка
Сунђер
Малтер
Четка
Канцеларијски нож
Ниво
Припрема
1
Уклоните стару боју или тапете
Зид треба очистити од старих тапета или боје. Препоручујемо да не остављате старе тапете на зиду. Ако имате проблема са уклањањем старих тапета, пробајте да их мало навлажите топлом водом.
2
Побрините се да је површина гладка и чиста
Малтер се може нанети на зид очишћен од старог покривача да би се изгладиле избочине. Ако је површина порозна, примените основни премаз пре лепљења тапета. Порозне површине укључују брушене зидове, зидове са старим тапетама, иверицу итд. Такође бисте требали да примените основни премаз ако површина има светле боје које могу провирити кроз тапете.
Лепљење
1
Испитајте фото тапете
Пре него што залепите тапете на зид, уверите се да су све траке укључене, да ниједна од њих није оштећена или дефектна.
2
Означите место за лепљење прве траке
Равномерно лепљење прве траке тапета на зиду веома је важно. Прво што треба урадити је означити зид. Користећи водиво, лента мере и оловку, нацртајте вертикалну линију на растојању једнаком ширини вашег тапета од ивице зида. Ове ознаке ће послужити као водич при постављању прве траке на зид. Будите пажљиви да линија не буде превише видљива, иначе може бити видљива испод тапета.
3
Припрема лепка
Додајте потребну количину хладне воде у канту (погледајте табелу). Полако изручите лепак из кесе у воду док интензивно мешате. Када се сав лепак изручи у воду, наставите да мешате масу још један минут. Затим оставите лепак да одстоји 10 минута и поново га интензивно промешајте. Лепак је спреман за употребу.

Количина

1 паковање

Количина воде

1.7 л

Површина (m²)

10 m²

Пажња: ако сте купили лепак од другог произвођача, поступите према упутствима на паковању за припрему.

4
Нанесите лепак директно на зид
Лепак наносите постепено, на ширину од око једне траке са малом додатном количином. Нови део лепка наносите само након што сте завршили са лепљењем траке тапета. Користите ваљак или четку. Важно је покрити целу површину зида лепком, иначе могу се појавити мехури на тапетама.
5
Распоредите траке тапета тако да им се ивице прилажу једна другој, али се не преклапају, стегните их добро.
За најбоље резултате, користите ролер под притиском. Пажљиво комбинујте шару при лепљењу и осигурајте да лепак не запрља предњу страну фото тапета.

Напомена: Избегавајте наборе на тапетама, јер то може довести до пуцања платна.

6
Изгладите тапете преко целе површине
Нећно изгладите траке рукама или ролером под притиском, радећи од центра ка ивици. Сви мали меhури и боре ће нестати чим се тапет суши. Ако се појаве места лепка на предњој површини тапета, пажљиво их уклоните влажном крпом или спуњом, без чекања да се лепак осуши.

Пажња: Не тријте површину, уклоните лепак лаганим покретима.

7
Исеците вишак тапета
Након што сте залепили све траке на зид, исеците вишак фрагмената користећи алат за тапете и оштар канцеларијски нож.
8
Сачекајте 24 сата да се лепак потпуно осуши и видите финални резултат. Током целог тог времена не би требало да има проветравања у соби.
Опустите се и уживајте у изгледу ваше нове собе!

Напомена: Винилске тапете дишу мање него оне од нетканог материјала. Стога, ако их лепите на густу површину која не апсорбује влагу добро, може бити потребно више времена да се осуше.